7 грудня 2015 р.


КРАЇНИ, ДЕ НЕ БУВАЄ ЗИМИ

 Перша асоціація, що виникає у нас при слові зима – це сніг. Кожного року ми знову і знову радіємо першому снігу. Це пухнасте диво завжди викликає у нас відчуття радості та свята. Але чи замислювалися ви колись над тим, що половина жителів нашої планети ніколи не бачила на власні очі справжнього снігу?
 Хоча за календарем зима буває і на Гавайях, і в Сахарі, і в Австралії. Але не кожна країна може похвалитися головним атрибутом цієї пори року. Що ж то за такі країни, де ви і в день з вогнем не знайдете «білих мух»?
CSC_0477 copy 2
 Філіппіни − держава у південно-східній Азії, що славиться своїми тропічними лісами та розкішними пляжами, батьківщина агави та кокосових пальм, рай для туристів. Але попри всі ці переваги, місцевій дітворі замість сніжків доводиться кидатися кокосовими горіхами.

 Вдалий вихід із ситуації знайшли в Панамі, державі в Центральній Америці. Тут не так уже й давно було створено спеціальну машину, що утворює штучний сніг. Отож панамці тепер можуть зустрічати Новий Рік не гірше ніж у Європі.
 А ось жителям Сахари зимове диво побачити вдалося! Так-так, сніг був зовсім не штучний, а самий справжнісінький, що кожного року бачимо ми з вами. Ні для кого не секрет, що клімат на нашій планеті змінюється. 18 лютого 1979 року в пустелі Сахара був зареєстрований випадок випадання снігу. Звичайно, для Сахари − це справжній нонсенс. А якщо врахувати ще й те, що сніг був настільки сильним, що зміг за півгодини паралізувати в Алжирі рух всього транспорту, а перед цим ще і йшов сильний дощ, то можна сміливо сказати, що Сахара такого ще не бачила.
snow_in_sahara
 Між іншим, попри загальну думку, що екватор – найспекотніше місце у світі, насправді і там можна знайти гори снігу, а вірніше – гори, покриті снігом. Коли в 1849 році першим з європейців побачив крижану вершину в Африці місіонер Йохан Крапф і повідомив про унікальну знахідку, географи його висміяли. І лише в кінці 20 століття цивілізований світ зміг повірити в існування снігу на екваторі. Зараз гора Кенія − об’єкт туризму. 
  


Немає коментарів:

Дописати коментар