5 січня 2015 р.

 Зима. Навколо біліють сніги. Мороз ніби пензлем розмалював вікна. Дерева обсипані інеєм. Нерухомі, білі, немов кришталеві, стоять вони, як у казці, і сяють самоцвітами від першого променя січневого сонця.
 Ранок. Тихо. Але в кожній хаті кипить робота. Бо ж наближається 6 гудня - Святий Вечір. А 7 січня і Різдво постукає у віконце.

 Перша вечірня зоря сповіщає людям про велике диво — народження Ісуса Христа.


Отже, можна починати святкову вечерю.
 З першою зіркою в небі на столі застеляють нову скатертину і запалюють свічку. Традиційно готують 12 пісних страв – кутю, борщ із грибними вушками, вареники з картоплею і капустою, рибу, квасолю, голубці, узвар та інше.


 У Святвечір за столом збирається вся родина. Не годиться спізнюватись до святкової вечері, бо цілий рік будеш блукати в дорозі. Під час трапези не можна виходити з-за столу та голосно розмовляти.
 Господар вносить Дідуха або Діда (сніп жита чи іншого збіжжя), вітає всіх домашніх із Святим Вечором та Різдвом — і ставить Дідуха на «Покутті» — почеснім місці, підстеливши сіна. Першу ложку куті господар підкидає до стелі: «Щоб так ягнята стрибали, як ця пшениця скаче від землі до стелі!». Другу ложку куті підкидає: «Щоб телята рикали так, як це зерно стрибає від землі до стелі». А третю: «Щоб бджоли роїлися».
 Після святкової вечері молодь в національних костюмах виходить на вулиці, збирається разом та починає колядувати. В народі кажуть: «Коляда йде».

Смішні колядки

 А чи є у вас у запасі, наші любі читачі, жартівливі колядки? Веселі, грайливі, смішні, задерикуваті українські колядки: вони точно викличуть усмішку в господарів, яких ви з друзями вітатимете з Різдвом.

Коляд, коляд, колядниця, 
Добра з медом паляниця, 
А без меду не така, 
Дайте, тітко, пирога. 
Як не дасте пирога, 
Візьму бика за рога, 
Поведу на торжок, 
Куплю собі пиріжок.


***
Коляд, коляд, колядниця, 
Добра з медом паляниця, 
А пісна не така,
Дай, діду, п'ятака. 
А ти, бабо, гривню,
Бо всю воду вип'ю!

С Рождеством картинка блестящая Рождество Христово картинки***
Коляд, коляд, коляда, 
Дід на бабу погляда,
А баба на діда, 
Що немає хліба.

***
Бігла Маруся по льоду, 
Загубила коляду.
Ти, Олено, не гуляй 
Та коляду пошукай.
Будьте здорові, з Різдвом!

***
Колядин, колядин, 
Я у батька один.
Мене не дивуйте 
Ковбасу лаштуйте.
Колядин, колядин, 
Я у батька один.
По коліна кожушок – 
Дайте, дядьку, пиріжок!


Немає коментарів:

Дописати коментар