23 грудня 2014 р.

25 грудня: «Різдвяний передзвін» та інші цікаві факти і події.
 25 грудня у деяких регіонах України, як і у 145 країнах світу, римо–католики відзначають Різдво Христове, або як у нас його називають, “католицьке Різдво”, тож вітаємо всіх, хто цей день святкує.

 А православна частина українців цього дня вшановує Спиридона Сонцеворота. День пам'яті цього святого часто ототожнюють з днем зимового Сонцевороту. Адже від цього дня ніч вже починає коротшати. У народі у зв'язку зі збільшенням дня народилася легенда про красивого юнака Спиридона, якого любили всі жінки і навіть відьми. Однак він не любив нікого. І тоді відьми вирішили його знищити.  Дізнавшись про це Спиридон виліз на хрест, бо людину на хресті відьми не бачать. Однак вони здогадалися, що він сидить на хресті і підпалили його. От тоді Спиридон і попросив Бога, аби той вкоротив ночі, щоб хрест не встиг згоріти. Бог його почув. З тих пір і вважається, що від Спиридона ночі стають коротшими. За довголітнім прогнозуванням, цей день вважається найхолоднішим у грудні, бо “сонце переходить на другий бік”.

А для усіх допитливих читайликів  - добірка цікавинок про Різдво.


  • Німці робили перші штучні різдвяні ялинки з гусячого пір'я.
  • Тільки в США щорічно розсилається більше трьох мільйонів різдвяних листівок.         
  • Традиційними кольорами для прикраси різдвяного дерева є зелений, червоний і золотий.
  • Помічено, що найчастіше подружні (і не тільки) пари розпадаються за два тижні до Різдва. Цей висновок був зроблений на основі повідомлень у Фейсбуці.
  • Різдвяні дерева в США продаються з 1850 року. Перед тим як їх продати, їх вирощують 15 років.
  • У багатьох європейських країнах вірили, що і злі і добрі духи активні протягом дванадцяти днів Різдва. Ці духи поступово еволюціонували в ельфів Санта-Клауса, особливо під впливом книги Клемента Мура (1779-1863) «Ніч перед Різдвом».
  • У Болівії святкують Misa del Gallo або «Месу Півня» в переддень Різдва. Деякі люди приносять на опівнічних месу півнів. Це символізує те, що півень був першою живою істотою, яке оголосило народження Ісуса.
  • Британці надягають на різдвяний обід паперові корони. Корони зберігаються в спеціальній тубі, яку називають «Різдвяна хлопавка».
  • У Польщі павуки або павутина є звичайною прикрасою різдвяного дерева, тому що, згідно з легендою, павук виткав ковдру для Ісуса, коли той був немовлям. Поляки вважають павуків символом добра і процвітання, який обов'язково повинен бути присутнім на Різдві.
  • Англійці в якості різдвяних прикрас також використовують омелу (паразитична рослина, що виростає на гілках дерев). Стародавні люди, такі як друїди, вважали омелу священною, тому що вона залишалася зеленою, і на ній всю зиму залишалися плоди, коли всі рослини або вже гинули, або скидали листя. Друїди зрізали рослини золотими серпиками і ніколи не дозволяли омелі       стикнутися з землею. Вони вважали, що омела здатна вилікувати від безпліддя та хвороб нервів, а також захистити від зла.
            Потрібна ще інформація? Читати тут  
елочная гирлянда
                                                                          

Немає коментарів:

Дописати коментар