6 грудня 2013 р.

Любі друзі!


  Наша бібліотека підготувала для вас дуже цікавий книжково-ілюстративний перегляд " За народним календарем". Тут ви зможете ознайомитися з літературою по всім святам українського народу. Розпочинаємо, зрозуміло, із зимового циклу.

  Також цікаву, найоперативнішу інформацію ви можете знайти на нашому блозі.

 

  
 Отож, приходьте до бібліотеки або заходьте на блог - ми раді вас бачити!!!
 Залишайте свої відгуки, побажання - і ми будемо вам вдячні.





6 грудня – канун святої Катерини.

   Свята великомучениця Катерина з Олександрії була вродливою, освіченою і багатою. 

  В 17 років від роду вона прийняла християнську віру і відтоді проповідувала вчення Христа. За наказом імператора Максиміана вона була замучена за віру. Дівчину катували кілька днів, вимагаючи, аби вона відмовилася від своєї віри. Та ангел зійшов з неба і припинив її муки. Дівчина загинула, але за великі страждання її шанують і до наших часів як святу великомученицю. 

7 грудня – Катерини (Великомучениці Катерини).

   В Україні святу Катерину шанували з давніх часів, ставлення до неї було особливим: довірливим і житейським. Невипадково свято Катерини називали святом «дівочої долі».
Сподіваючись на розуміння й допомогу святої, жіноцтво просило її про щасливий шлюб та злагоду в сім’ї. З днем пам’яті християнської святої Катерини в молоді, насамперед, пов’язане ворожіння.

 У минулому напередодні цього дня парубки цілий день постували, щоб Бог послав їм добру жінку. В дівчат існував такий звичай: рано-вранці, поки сонце не зійшло, вони йшли в садок та зрізували там гілочку вишні, потім ставили її у воду та спостерігали. Якщо до дня святої Меланки (13 січня) вишня зацвіте – прикмета добра, значить, і доля дівоча цвістиме; засохне гілка – доля відвернулася.
  На Катерини вже приходила справжня зима з морозами і снігом.
Народні прикмети.
Як Катерина по воді, то Різдво по льоді.
Як на Катерину холодно, то буде голодно.
На святу Катерину ховайся під ряднину.

Немає коментарів:

Дописати коментар