26 лютого 2016 р.

Програма бібліотьюторства "Зростаємо разом".
Усі діти полюбляють книги про тварин:  диких, свійських, про птахів та комах.
В нашій бібліотеці є можливість не тільки почитати щось цікавеньке, але й зробити своїми руками...

 та подарувати матусі!



25 лютого 2016 р.

ЛЕСЯ УКРАЇНКА: ВІДОМА І НЕВІДОМА

  • У родині Лесю Українку називали по-різному: Лариса, Леся, Зея, Мишолосія. Ім’я Зея, або Зеїчок, походить від назви сорту кукурудзи «зея японіка» (тонка, як стеблина), так її називала мама. Ім’я Мишолосія ділилось навпіл – так називали Лесю і її брата Михайла, з яким письменниця була дуже близька. 
  • У 12 років Леся Українка зайнялася перекладом книги «Вечори на хуторі біля Диканьки» Миколи Гоголя, її почали друкувати в українських літературних журналах. У 19-річному віці Леся Українка сама написала для молодших сестер «Стародавню історію східних народів».

Ось такі цікаві спогади про письменницю її сучасників:

«Замовте ходулі та й витайте собі на здоров’ячко».
 Одного разу після літературного диспута якийсь пан-віршомаз почав доводити, що лише та поезія вічна, яка «витає над нами і не забруднює свої одежі в болоті життя». Леся спалахнула, а потім скептичним поглядом зміряла новоспеченого захисника «мистецтва для мистецтва» з ніг до голови і тихо сказала: — "А ви, пане, замовте ходулі та й витайте собі на здоров’ячко над «болотом». Може, і не замочите своє вбраннячко". Замовк панок, немов води у рот набрав. 
Наші читачі дуже допитливі, у них різноманітні інтереси. Як не загубитися в масі дуже цікавих книжок, які є в нашій бібліотеці? Прислухатися до порад бібліотекарів, які завжди прийдуть на допомогу і проведуть бібліотечне заняття "Книга навчальна та дозвільна". 

22 лютого 2016 р.

Йога – це давнє індійське мистецтво, що допомагає досягнути гармонії тіла, розуму та духу. Слово «йога» походить з давньої мови санскрит і означає «поєднуватись».
Давні йоги вірили, що для досягнення гармонії з собою та навколишнім середовищем, необхідно поєднати тіло, розум та дух. Шлях для досягнення цього – виконання трьох основних складових йоги: фізичні вправи, дихання та медитація. 
Йога для дорослих в нашій бібліотеці...
...та дітей.
Чому б ні?...

20 лютого 2016 р.

21 ЛЮТОГО - ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ
Українська мова: мелодійна, багата, розмаїта. Проза, поезія та пісні, які нікого не залишають байдужими.
Ось з яким азартом та задоволенням наші читачі виконують відому українську пісню:

17 лютого 2016 р.

Толерантность, понимание, уважение, терпимость или - жестокость, эгоизм, равнодушие.
Что присуще нам и нашим детям? Каким будет подрастающее поколение? 
Об этом мы говорили и с детьми, и с родителями во время проведения недели толерантности в нашей библиотеке.
Уважаемые родители! Если вы читали, то перечитайте вместе с детьми, если видели, то пересмотрите вместе с детьми: Железников В. К. "Чучело".  Этой книге в этом году исполняется 35 лет. И она продолжает быть актуальной в наше время.
Для всех вас, дорогие читатели, буктрейлер по данному произведению.



Р.S. Буктрейлер (англ. booktrailer) — это небольшой видеоролик, рассказывающий в произвольной художественной форме о какой-либо книге. Цель таких роликов – пропаганда чтения, привлечение внимания к книгам при помощи визуальных средств, характерных для трейлеров к кинофильмам.

16 лютого 2016 р.

17 февраля 110 лет Агнии Барто
"Идет бычок, качается, вздыхает на ходу..." — имя автора этих строк знакомо всем. Одна из самых известных детских поэтесс — Агния Барто — стала любимым автором для многих поколений детей. Но мало кто знает подробности ее биографии. 
  • Например, о том, что она пережила личную трагедию, но не отчаялась. Или о том, как она помогла встретиться тысячам людей, потерявших друг друга во время войны.
  • Имя Агнии Барто присвоено одной из малых планет (2279 Barto), расположенной между орбитами Марса и Юпитера, а также одному из кратеров на Венере.
  • В годы Великой Отечественной войны Барто находилась в эвакуации в Свердловске, выезжала на фронт с чтением своих стихов, выступала на радио, писала для газет.
  • Оказывается, Агния Барто совсем не собиралась стать писательницей, хотя стихи начала писать ещё в начальных классах гимназии. Она мечтала стать балериной и даже окончила хореографическое училище, но победила любовь к поэзии.

12 лютого 2016 р.

анимашка смайлики
Милые девочки, девушки, женщины!
Для вас и ваших половинок (настоящих и будущих) к Дню святого Валентина мы предлагаем подборку  интереснейших романтичных книг про любовь, по которым созданы великолепные фильмы.
Почитайте. Посмотрите.
"Вам и не снилось" - самая известная повесть Галины Щербаковой, экранизированная Ильей Фрэзом и ставшая хитом советского кинопроката! История Юльки и Ромы навсегда пленила миллионы зрителей. Первая любовь, которую не одобряют родители, может стать трагедией. Смогут ли влюбленные отстоять свое право на счастье или им суждено навсегда расстаться друг с другом? Одна из самых пронзительных историй о любви!

   "Дикая собака Динго или повесть о первой любви" - история первой любви, светлой и чистой и в тоже время горькой, с обидами и разочарованиями. Повесть захватывает с первых строк, читается на одном дыхании. Фраерман Рувим описывает переживания Тани Сабанеевой, влюблённого в неё друга Фильки и нового ученика в классе - Коли с пронизывающей ясностью. Весь удивительный северный мир с мечтами девочки Тани об австралийской дикой собаке Динго, отношениях между одноклассниками понравится читателю и ни за что не оставит равнодушным.
Толерантність та доброта – людства два крила.
Наше майбутнє залежить не тільки від старшого, а й від підростаючого покоління. Якими виростуть наші діти? Добрими? Чуйними? Сердечними? Чи?.. З дітьми треба розмовляти, пояснувати, "что такое хорошо и что такое плохо", починаючи з раннього віку. І дуже добре це робити за допомогою книжок, як це ми робили під час проведення хвилинки духовності "Вчимося жити добрими людьми".

                   
Близится самый романтичный праздник - День святого Валентина.
В его предверии душа просит чего-то...
Милые девушки, милые женщины! Для вас - одно из лучших стихотворений Л. Рубальской.

"Какое счастье быть с тобою в ссоре..."

Какое счастье быть с тобою в ссоре.
От всех забот взять отпуск дня на два,
Свободной птицей в голубом просторе
Парить, забыв обидные слова!

Какое счастье, на часы не глядя,
В кафе с подружкой кофе пить, болтать,
И на тебя эмоции не тратить,
И вообще тебя не вспоминать!

Какое счастье, как бывало раньше,
Поймать глазами чей–то взгляд в толпе,
И, замирая, ждать, что будет дальше,
И ничего не объяснять тебе!                                                          
Какое счастье, смазать чуть помаду,
И на углу купить себе цветы.
Ревнуй, Отелло, так тебе и надо,
Всё это сам себе устроил ты!

Какое счастье – сесть в троллейбус поздний
И плыть неспешно улицей ночной,
И за окном увидеть в небе звёзды,
И вдруг понять, как плохо быть одной!

Какое счастье поздно возвратиться,
Увидев свет, знать – дома кто–то есть,
И выйдешь ты, и скажешь – хватит злиться,
Я так устал, дай что–нибудь поесть!

8 лютого 2016 р.

Шановні батьки!
У вас є маленькі діти або не дуже маленькі? Вам подобається проводити з ними час?
Якщо так, тоді вам до нас: у нас є все, що вам потрібно.
Цікаві книжки, затишне місце для спілкування...
а також можливість зробити щось неймовірно чудове разом з вашою дитиною!

7 лютого 2016 р.

До нас в бібліотеку приходять читачі з різноманітними питаннями: історія, мова, новинки літератури, цікаве про футбол... Всього не перерахувати.
Цих дівчат цікавили легенди та міфи кельтів. Ми провели для них експрес-інформацію по по тим книжкам, які є в нашому фонді.

                      

5 лютого 2016 р.

Програма бібліотьюторства "Зростаємо разом".
Розвиток маленької дитини - це системний підхід. Малечі повинно бути цікаво, весело і - обов'язково - пізнавально.
Так в нашій бібліотеці пройшло бінарне заняття по книзі К. Чуковського "Айболить". 
Дітки слухали вірш, розповідали, які тварини живуть в Африці, що вони їдять...


...а потім самі перетворилися в "Айболитів" та лікували звіряток.
І всі получили безліч задоволень!

Наша бібліотека є не тільки центром виховання, читання та спілкування, але й виступає як навчальний центр. На цьому тижні в нас на практиці побували студенти Дніпропетровського коледжу культури.
Вони ознайомилися зі специфікою роботи дитячої бібліотеки: оформлення візуального простору (від якого вони були в захваті!), розкриття фонду, індивідуальною роботою, роботою із групами користувачів, блогом та ін.


Також дівчата відвідали клуб "Любопишкін".


4 лютого 2016 р.

          Наші любі друзі!
Чи знаєте ви, що 14 лютого - це не тільки День святого Валентина, але й Міжнародний день дарування книг? Його мета - розвивати любов до читання. Свято започаткувала американка Еммі Бродмур у 2012 році. Ідею підказав її маленький син, який запитав маму, чому немає особливого дня, коли люди дарують один одному книги.
Чому ми заздалегідь вам про це розповідаємо?
Для того, щоб ви мали змогу передивитися книжки у вашій домашній бібліотеці або завітати до нас, щось почитати, подивитися, що можна подарувати дітям. 
 Бо у цей день, зазвичай, прийнято дарувати книжки один одному та членам родини, залишати книжки в людних місцях, організовувати волонтерські кампанії зі збирання книжок, жертвувати твори друку бібліотекам і благодійним організаціям, що займаються розвитком грамотності.
 Передивиться нашу добірку книжок: можливо, знайдете щось цікаве, що можна запропонувати іншим. Це лише маленька крапелька в нашому книжковому морі.